9.klasse på Bjørnevatn skole er vår nye Uprisen-klasse

Gladnyheten når klassen en mandag i november. Det er en takknemlig og spent gjeng som mottar nyheten om at de er valgt ut til representere Finnmark i den nasjonale litteraturprosjektet Uprisen.
Når norsklærer, Elin Mathisen kommer med nyheten er det noen som jubler høylytt mens andre nikker og smiler. Enstemmig beskjed er at dette gleder de seg til. 

Elin Mathisen sier klassen selv har valgt å søke, etter tips fra henne. De plukket ut noen representater som skulle jobbe med søknaden og det som tilslutt ble klassens søknad, i form av en film, var alle fornøyde med.
Se filmen: https://scenefinnmark.box.com/shared/static/rj3uwb9138etw284nss90h5kjdnigdda.mov
 
UPRISEN

Uprisen er ungdommens egne kåring av årets beste ungdomsbok. Prosjektet administreres av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken (DKS). Finnmark er inne i sitt 3. og siste år som deltaker i dette nasjonale litteraturprosjektet.
Alle 9.klasser i Finnmark ble tidligere i høst invitert til å søke om å bli vår Uprisen-klasse.

Bjørnevatn skole ble altså den heldige, utvalgte. De ble valgt ut av en jury bestående av Norsk Forfattersentrum Nord-Norge, Finnmark fylkesbibliotek og Scene Finnmark - DKS. 

Klasens norsklærer, sier om at at nettopp de skal være årets Uprisen-klasse:
 «… Detter er midt i blinken for denne klassen. Jeg har vært faglærer for dem siden 8.klasse. De har et fantastisk lærings- og klassemiljø. Her føler alle seg trygge, og det er en stor grunn for at vi ser stor faglig framgang. Denne klassen liker utfordringer og tar dem på strak arm.  Storparten av eleven liker å lese. Noen bedre enn andre. Vi har elever som sluker mange bøker i løpet av en måned, og vi har de som nøyer seg med å lese mindre. Klassens skrivekompetanse er også formidabel. De gleder seg til å lese gode utvalgte bøker spesielt skrevet for ungdom. At de i tillegg skal få være med å kåre den beste boka er en kjempemotivasjon. Denne gjengen gleder seg!…”

UNGDOM BESTEMMER, I ALLE LEDD
Først er det ungdom som selv leser ungdomsbøker fra 2017, og legger anmeldelser av disse ut på uprisen.no. En ungdomsjury velger så ut hvilke fem av disse skjønnlitterære utgivelser som skal få være med på å kjempe om å vinne Uprisen 2018. 9.klasse på Bjørnevatn skal så, sammen med 9.klassinger i 6 andre fylkene, bestemme hvilken av de fem nominerte som til slutt skal gå seirende ut som vinner av Uprisen 2018. 

De 32 9.klassingene i Bjørnevatn skal derfor fra februar til mai lese og diskutere de 5 nominerte bøkene grundig. Til hjelp i arbeidet får de flere besøk av litteraturformidler og kritiker i Altaposten, Solgunn Solli. Klassens lærer får naturlig nok også en viktig rolle i prosjektet, og hun skal som et ledd i dette på lærerseminarseminar, der hun bl.a. får lære mer om ungdomslitteratur og om det å skrive anmeldelser.

Klassen sier selv: «… Vi er veldig takknemlig for at dere valgte oss for å representere Finnmark til å kåre Uprisen 2018. Vi er glad for at vi får være med på denne supre muligheten til å si vår meninger å lære masse om norsk litteratur.
Vi gleder oss masse til å starte prosjektet og til å lese alle de gode bøkene…
»